Димитър Бербатов подкрепи дарителската кампания за изграждането на пилон "Рожен“, съобщиха от Фондация "Наследство в бъдещето“.

"С гордост се включвам в инициативата, която има за цел българското знаме да се вее нависоко, а през годините заедно да продължим да съхраняваме символите на национална идентичност“, каза футболистът във видеообръщение в социалните мрежи.

В посланието си за подкрепа на каузата Бербатов споделя за най-емоционалния момент в кариерата си - деня, в който е излязъл на легендарния стадион "Олд Трафорд“ за първия си мач с "Манчестър Юнайтед“. Именно тогава той почувствал, че е достигнал върха в кариерата си, виждайки българското знаме да се вее на покрива на "Театъра на мечтите“ (стадионът "Олд Трафорд“) до знамената на държавите, които имали футболисти в английския гранд. Във видеото Бербатов показва това знаме, което взел със себе си, при завръщането си у нас. То е подписано от съотборниците му.

Той отбелязва, че е особена гордост да видиш българското знаме по "всяко кътче на света, на най-високото място, заради постижения на изключителни българи“.

“Поводи за гордост може да намираме всеки ден, ако всеки от нас се стреми да отнесе нашето знаме до най-високия връх в своята област. Трябва да откриваме мотивация лично в себе си и във всички нас като общност, за да се говори с уважение за България. Затова нека чуваме и отправяме правилните послания и да даваме пример на бъдещите поколения. Независимо от времето, българското знаме винаги ще бъде вдъхновение“, каза Бербатов.

111-метровият пилон на Роженските поляни в Родопите ще извиси българското знаме на надморска височина от 1430 метра. В основата ще бъде вградена капсула на времето и плоча, изобразяваща картата на България, с послания от 28-те административни области към бъдещите поколения.

Инициативата за изграждане на монумент на българското знаме се реализира чрез Национална дарителска кампания "България заслужава!", под патронажа на президента Румен Радев.

Проектът започна в Деня на народните будители на 1 ноември 2022 година. Съпричастност към каузата изразиха Лили Иванова, Христо Стоичков, проф. Андрей Пантев и редица видни общественици, спортисти, учени, успешни представители на различни професии.

Набирането на средства за паметника продължава, като дарения могат да се направят през сайта на кампанията www.pilon.rozhen.bg , както чрез дарителски SMS с текст DMS ZNAME на номер 17 777 (за абонати на Yettel, VIVACOM и А1).

Официалното откриване на монумента на българското знаме ще е на 13-и юли тази година.

Медийни партньори в инициативата са Българската телеграфна агенция, Българската национална телевизия, Българското национално радио, вестник "24 часа“, вестник "Труд“, вестник "Ретро“, агенция ПИК, агенция БЛИЦ, "БанкерЪ“.БГ, Радио Fresh, Радио FM+, Z-Roc, Мелъди , Actualno.com. Епицентър.БГ, Експрес.БГ и др.