Женският национален отбор на България се наложи над Швеция с 2:1 победи в третата си среща от груповата фаза на Евро-африканската зона на тенис турнира "Били Джийн Кинг къп". Мачовете се играят на червени кортове в турския курорт Анталия.

С този успех нашите момичета имат две победи и едно поражение. Вчера българките разгромиха Хърватия с 3:0, а преди това отстъпиха на Сърбия с 1:2.

Така България дели второто място в класирането с отбора на Швеция. Сърбия е лидер в подреждането с три победи и нито една загуба. На четвърто и пето място са Дания и Норвегия с по една победа и две загуби, а Хърватия е на последната позиция с три поражения.

Утре България ще играе срещу Норвегия, а в петък срещу Дания.

Тимовете са разделени в две групи - едната от пет, а другата от шест отбори. Три от тях ще се класират за участие догодина в квалификациите за финалите на турнира, два отпадат в Група 2. Победителите в групите печелят директна промоция, а завършилите на второ място ще играят директен мач за класиране за финалите. Петото място в групата означава бараж за оставане, а шестото директно изпадане.

Лия Каратанчева даде аванс на България срещу Швеция след успех със 7:6(11), 7:6(4) над Кайса Першон. След това Гергана Топалова направи обрат и победи с 2:6, 7:5, 6:4 Кайса Хенеман. В срещата на двойки Изабелла Шиникова и Джулия Терзийска загубиха драматичо с 6:7(6), 6:4, 5:7 от Кайса Хенеман и Жаклин Кабай Ауад.

България е в състав Гергана Топалова, Изабелла Шиникова и Джулия Терзийска, Денислава Глушкова и Лия Каратанчева.

Капитан на България е Дора Рангелова. Треньор е Михаил Атанасов, кондиционен треньор е Кирил Симеонов, а физиотерапевт Милен Илиев.