Германският Херта Берлин е в процес на преструктуриране и трябва драстично да намали разходите си, съобщи управляващият директор на клуба Томас Херих.

В интервю за вестник Suddeutsche Zeitung, Херих призна, че разходите за персонал от 100 милиона евро трябва да бъдат намалени с една трета в опит за балансиране на финансовите дела до 2026 година.

"Терминът "екзистенциален“ не е преувеличен“, каза Томас Херих, настоявайки, че клубът трябва да се преструктурира и консолидира. Той добави, че голяма част от спестяванията ще дойдат от състава, но без да се рискува конкурентоспособността му.

"Очевидно е, че най-големият лост за намаляване на разходите е съставът. Но ние няма да се спасяваме до смърт. Преди всичко играем професионален футбол", увери Херих и отхвърли спекулациите, че Херта щеше да е неплатежоспособен, ако инвеститорът Ларс Виндхорст не бе налял 374 милиона евро в клуба между 2019 и 2022 година.

Виндхорст вече напусна и бе наследен от американските инвеститори от 777 Partners, чиетопърво плащане ще бъде използвано за натрупани дългове и балансиране на загубите.

Томас Херих заяви, че Херта ще успее да оцелее в Бундеслигата.

"Не вярвам, че ще изпаднем, но можем да се справим и във втора дивизия. След последното ни изпадане имахме най-високия брой зрители, записван някога във втора дивизия", допълни той.