Япония може да отложи кандидатурата си за Зимните олимпийски игри с 4 години и Сапоро да кандидатства за домакинство през 2034 година заради скандалите с корупция на Игрите в Токио, съобщава "Франс прес".

Градът имаше амбиция да бъде домакин на Олимпийските игри през 2030 година, но президентът на японския олимпийски комитет Ясухиро Ямашита заяви пред медиите, че е трудно да се продължи напред, без да се получи разбирането на населението.

Мнението му идва в момент, когато тече разследване за обвинения в корупция и нагласени сделки, свързани в Летните олимпийски игри в Токио, които бяха проведени през 2021-а година заради пандемията.

Ямашита разкри, че обсъжда кандидатурата с кмета на Сапоро, който бе преизбран на позицията миналата неделя. Той обяви, че евентуалната кандидатура ще бъде за 2034 година, вместо през 2030, уточнявайки, че изборът на кмет е показал ясно, че много хора в града имат страхове и притеснения относно организирането на Олимпийски игри.

Проведена анкета пред изборните бюра показа, че мнозинството от избирателите се противопоставя на кандидатурата на Сапоро. От 651 запитани избиратели 53 % са се обявили срещу кандидатурата, 27 % са били за Олимпийските игри, а 20 на 100 не са изразили мнение.

Сапоро вече оповести, че няма да прави допитване до народа с въпрос за провеждането на най-големия спортен форум на планетата. През декември градът информира, че ще спре да рекламира кандидатурата и ще проведе национално проучване за подкрепата на населението за провеждането на Игрите.

Друг кандидат за провеждането на Зимните олимпийски игри през 2030 година - Солт Лейк Сити вече съобщи, че също предпочита да организира Игрите през 2034-а.

Ванкувър (Канада) и испанския тандем Барселона - Сарагоса също оттеглиха кандидатурите си. Швеция смята да кандидатства за домакинство през 2030 година.