На 9-ти и 10-ти април 2023 в хотел "Спорт Палас" в Сливен бяха проведени държавните индивидуални първенства по ускорен шахмат сред състезателите във възрастовите групи до 8, 10 и 12 г. Организатори са БФШ 2022 и Шахматен клуб "Сините камъни", Сливен.

В надпреварата по рапид участие взеха 136 състезатели – представители на 23 шахматни клуба в страната. Най-много бяха момчетата до 12 г. - 40 участника, а групата на момчетата до 10 г. наброяваше 34 участника. Контролата за игра беше 15 минути на партия с добавка 10 секунди на всеки ход.

Държавни шампиони и медалисти по ускорен шахмат за 2023 г. са както следва:

- при момчетата до 8 г.: Шампион и златен медал за Атанас Тасков от ШК "Пловдив", Пловдив; второ място и сребърен медал за Денислав Иванов от ШК "ЦСКА" София; трето място и бронзов медал за Иван Екимов от ШК "Орловец-1997", Габрово.

- при момчетата до 10 г.: Шампион и златен медал за Божидар Михайлов от ШК "Пловдив", Пловдив; второ място и сребърен медал за Ханко Кръстев от ШК "Сините камъни", Сливен; трето място и бронзов медал за Никола Малчев от ШК "Шах XXI", София.

- при момчетата до 12 г.: Шампион и златен медал за Данаил Попзафиров от ШК "Елит", София; второ място и сребърен медал за Александър Василев от ШК "Славия", София; трето място и бронзов медал за Александър Атанасов от ШК "Славия", София.

- при момичетата до 8 г.: Шампионка и златен медал за Ивона Русева от ШК "ЦСКА", София; второ място и сребърен медал за Мария Павлова от ШК "Пловдив", Пловдив; трето място и бронзов медал за Магдалена Пашева от СКШ "Плевен XXI", Плевен.

- при момичетата до 10 г.: Шампионка и златен медал за Ния Малчева от ШК "Шах XXI", София; второ място и сребърен медал за Василена Очкова от ШК "Сините камъни", Сливен; трето място и бронзов медал за Дарина Иванова от ШК "Славия", София.

- при момичетата до 12 г.: Шампионка и златен медал за Ралица Аршинкова от ШК "Ан Пасан", София; второ място и сребърен медал за Катерина Бояджиева от СКШ Спартак Плевен XXI», Плевен; трето място и бронзов медал за Калина Шипкова от ШК "Казанлък 21", Казанлък.

Първенствата в Сливен продължават и утре с надпреварата по блиц, в която състезателите ще разполагат с по 3 минути и добавка по 2 секунди на ход за цялата партия.