На 22 и 23 април в парк " Македония“ над Благоевград ще се състои " Епик Ендуро Благоевград“ 2023, което е домакин на международно състезание по планинско колоездене. Над 100 участника от България и чужбина ще карат разделени в МТБ дисциплини и класовете – PRO, Хоби клас и E Bike. Трасетата са с различна дължина и трудност според категориите.

Събитието е част от календара на Българска федерация по колоездене, организирано от клуб " Генезис Епик“ и с подкрепата на Община Благоевград. Най-добрите наши байкъри вече усилено тренират за предстоящото голямо състезание и със сигурност конкуренцията ще бъде повече от сериозна в двата дни на провеждане. По традиция и много публика се събира във финалната зона, като организаторите са подготвили много награди и изненади за състезатели и зрители. Четири ще бъдат етапите за клас PRO, два етапа Хоби категория и пет за E Bike.

Времеизмерването ще бъде с фотоклетки, а раздаването на стартовите номера е сутринта в първия ден – събота. След това са тренировките за всички. В неделя ( 23 април) от 08:00 часа е старта, като финала е в 15:00 часа.

" Много труд и часове работа по трасетата в последните седмици направихме. Искаме всичко да бъде перфектно и полагаме усилия това да се случи на най-високо ниво. Десетки са хората, които се включват в дейността и помагат. От колоездачен клуб " Генезис Епик“ е основната организация и те са се доказали като истински професионалисти през последните години, когато са домакини на такъв тип състезания. Дано и времето да бъде подходящо, както за каране, така и за зрителите. Огромна благодарност към Община Благоевград и фирмите спонсори за съдействието . Очакваме и силни байкъри от чужбина, защото имаме отлични условия за предстоящите състезания. Всяка година броят на желаещите да карат планинско колоездене се увеличава и това е прекрасно за нашия спорт. Имаме и много талантливи деца, които показват огромно желание да се развиват и да бъдат по-бързи на всяко състезание. Като цяло доста пътуваме и извън България и виждаме добрите практики там по организацията на трасетата. Мога да кажа, че ще предложим отлична възможност на всеки да се изяви в своята категория и дисциплина в Благоевград на 22 и 23 април“, сподели един от организаторите Бойко Иванов.

Достъпът за публика в парк " Македония“ по време на състезателния уикенд ще бъде безплатен.