Няма да продължа да работя. Ако висшето ръководство иска слуги, не мога да гледам това острани. Изпълнителният директор Иво Ивков бе уволнен от Сираков под натиска на генералния спонсор. Предпочитам да ме наричат предател с истината, отколкото предател, който прикрива управлението. Това заяви Станимир Стоилов като мотив за решението си да си тръгне от Левски. Специалистът потвърди, че напуска клуба.

"Предполагам, че го очаквахме – каза Мъри. – Основното, което ме притеснява е начинът на управление и решенията в управленския стил. Смятам, че Левски, който заварихме, бе фалирал във всяко едно естество – футболно, морално и финансово. Като подкрепа и присъствие на привържениците по стадионите - също. Нямаше я тази масовост“.

След това Стоилов направи анализ на свършеното.

"С работата си през тази година и половина, имахме три направления, по които се отчитат резултати – заяви Стоилов. - Най-важното е любовта, подкрепата и уважението на феновете, което показват. Като оценка по шестобалната система тази подкрепа и следване на клуба е шест плюс.

Второто направление е свързано с финансовата страна. Много лесно там се виждат нещата. Има около 18 млн. лева приблизително приходи в клуба, докато изразходвани са 12 млн. Или около 5 -6 млн. лв. е на печалба. Там оценката ми е отличен. Не мога да сложа плюс защото може повече.

Третото направление, е че губехме от отбори, които вече ги няма на картата. Губехме и на "Герена“. Изградихме отбор, изградил стил и любов към Левски. Върнахме победите на "Герена“. Нямахме дълги години титла и Купа. Сега спечелихме Купата. Срещу най-силните отбори играхме там на полуфинал и финала, и показахме стил. Имахме и негативна серия срещу ЦСКА, като успяхме да я спрем. От това, по-точен показател няма. С Лудогорец играхме равностойно и стояхме гордо на терена. Имахме и знаменити европейски вечери. Футболният Господ ни наказа точно срещу Хамрун. Преди това с игра и стил отстранихме ПАОК. В стил "Левски“ и в двата мача.

Имахме негативна серия. Там играта, контрола бяха на лице, но не успявахме да реализарме ситуациите, които създавахме. Една от причините за това бе недостатъчната усмивка на треньора, когато идваше на "Герена“. Това си бе мой проблем и грешка. Не трябваше да търпя тези ситуации и трябваше да реша по-рано да си тръгна. Тук мога да дам оценка 4 или 4 плюс. От фалирал клуб създадохме клуб, който вече е на главен път и има сили да се качи на магистрала. Започнаха промени, с които не съм съгласен. В Англия, при такава ситуация, треньорът и изпълнителният директор биха получили нови договори, при по-добри условия, но не и тук“.

Станимир Стоилов посочи и основните проблеми, които са го накарали да вземе решението си.

"Доминиращата роля на спонсора в Управителния съвет, където се взимат решения, не ме удовлетворява – заяви Стоилов – Спонсорът има двама представители, а от Левски е един и не могат да се взимат точните решения.

Преди година около час и половина проведох остър разговор с ръководството на спонсорите и опитах да им обясня, че този начин на управление рано или късно ще доведе до проблеми и така стана. 

Опитах тогава. Изслушаха ме подобаващи и вероятно са ми се смели и са си казали: "Да си говори, пък ние ще си правим каквото си искаме!“.

Преди няколко месеца казах, че не идвам с усмивка на "Герена“ и това бе поредният опит да кажа, че има проблеми. Казах, че може да се решат нещата с разговори и срещи, за да се върви напред. Една рана, като не я промиеш и лекуваш, загнива. Безброй напрежения имаше между изпълнителен директор и генералния спонсор.

Другият проблем бе със спонсорските договори. Получаваме дори вноски и напред от спонсора, но в края на миналата година изчистихме всичко дошло напред. Собственикът трябваше много по-рано да се намеси и той трябваше да тушира напрежението много по-рано. Навсякъде по света спонсорът няма право да доминира в управлението, но тук е обратно. Да си спонсор, трябва да даваш и контролираш, а когато искаш да се месиш в управлението е друго. Спонсорът има по договор 10 процента от приходите на клуба. След първите скандали изпълнителният директор Иво Ивков ми извади документи и показа, за да съм наясно. Стигна се дотам, да заплашваме с него, че ще си тръгнем, за да се решат проблемите в полза на Левски. Той успя да махне 10 процента от даренията. Иначе това бе катастрофа. Бяха махнати процентите и от абонаментните карти и такси от ДЮШ. Всичко останало остава.

Надявам се сега да ги предизвикам да опростят тези пари. Не искам да заробваме клуба.

Скандалите продължиха и с прословутата ЛЕД-система. Така и не се случи купуването й. Левски не получава нищо, но изплащаме част от ЛЕД-системата. Не знам по каква причина и докога.

При трансфера на Роналдо се каза, че той бил подарък за Мъри. Този играч си остава в клуба и ще остане. Спонсорът дава парите назаем с дребна лихва и с 10 процента от бъдещ трансфер. Ако това е подарък...“

Стоилов бе категоричен, че проблемите е могло да се разрешат много по-рано, ако собственикът на клуба се е намесил за туширане на конфликтите.

"Не виждам причина Иво Ивков да бъде уволняван след тази успешна година – заяви Стоилов. - Може да има грешки, но който не работи не прави грешки. Не виждам причина хора с успехи и резултати, получени в тежка обстановка, да бъдат гонени. Имам чувството, че в момента, в който издърпахме нещата, бяхме ненужни. Първо бе Ивков, след това идваше мой ред. Представител на феновете да бъде освободен заради това, че той казва какво мисли за работата на ръководството. Че похвалил работата на Ивков. Не знам какво лошо е направил. И аз съм доволен от работата на изпълнителния дирекор, така че и аз да бъда уволнен. Не гледаме със собственика в една посока. Не се знае кой ще управлява, кой ще е изпълнителен директор, какъв ще е Надзорния съвет. В България има много треньори. Да си вземат друг. Върхът бе да ми предлагат да водя още един мач, пък после да си ходя. Говорих и със спонсорите, и на изпълнителния директор и на собственикът казах, че приключвам. Това го направих от уважение, че сме работили заедно, че дават пари. Собстевникът ми предложи по-благородно да остана до лятото“.

Стоилов заяви, че спортно-технически не е имал проблеми, като никой не е пречил на отбора.

"Със Сираков във футболното напревление винаги сме гледали в една посока, работили сме еднакво – посочи Стоилов. - Проблемите в управлението на клуба рано или късно рефлектират в спортно-техническата част. Имаше случай, можеше да вземем футболист. Трябваше само да се видим, да се плати дребна сума. Казаха, че няма пари и приключихме разговора. Намирали сме винаги заедно много повече пари от тези, които бяха нужни, но не се получи.

Не мога да отговоря на хората по друг начин, освен с честност. Проблемите не се решават. Разговори на висок тон, изявления, опити да говорим на четири очи. Стигна се и да ме пришиват към групировки на феновете. Нека някой да излезе и да каже дали съм участвал в нещо задкулисно.

Вчера имах разговор. Поставих на собственика две тежки условия да остана.

Първо, подмяна на Управителния съвет с доминираща квота на работещи в Левски, без имена или желания. Бях готов и лично аз да вляза. Работещи служители на ПФК Левски и доминираща квота на клуба. Да продължим същия екип, с Ивков, да работим и да се даде срок шест месеца или година с конкретни цели и задачи. На него финанси и печалби, на мен резултати. Ако приемем, като не си свършил работата си тръгваме. Отказаха.

Оставяме клуб, който след 2 месеца ще започне да прави сериозна печалба от нов доставчик на екипировка. Оставяме футболисти, които преди нас са стрували 0 лева, а сега за един спорим четири или пет милиона лева да му вземем. Отбор, който играе един от най-добрия футбол в България. Оставяме клуб с изключително добро бъдеще. Оставяме отбор, от който няма как да се срамуваме. Бъдещето е добро и трябва да се взимат умни решения.

Сега очаквам, след моята провокация, в клуба да бъдат налети доста повече пари. Парите обаче са средство да решат проблемите, но не ги решават. Дано не се залитне в тази насока. Не се получава надграждане“.