Световната номер 1 в женския тенис - Ига Швьонтек заяви пред BBC, че световният тенис е трябвало да забрани на руски и беларуски състезатели да участват в международни турнири.

Тенисистите от Русия и Беларус участват във всички турнири като неутрални спортисти, като през миналата година те нямаха право да участват на турнира от Големия шлем "Уимбълдън", но забраната беше премахната за предстоящото издание.

"След Втората световна война е имало забрана за германски, японски и италиански играчи. Според мен, подобно решение би показало на руското правителство, че може би не си струва", заяви 21-годишната полякиня.

"Ние сме просто спортисти, малка частица от света, но спортът е важен и винаги е бил използван за пропаганда. Тенисът от самото начало можеше да се справи малко по-добре, за да покаже на всички, че тенисистите са против войната. Тенисът наистина не вървеше по този начин, но сега би било доста несправедливо за руските и беларуски играчи, защото това решение трябваше да бъде взето преди година", добави тя.

"Ситуацията е неприятна за руснаците и беларусите, но те не са виновни, че имат такъв паспорт. Но всички ние имаме някакво влияние и всичко, което би помогнало за спиране на руската агресия, трябва да бъде направено", заяви Швьонтек.