Три от най-актуалните имена в българското плуване – Антъни Иванов, Йосиф Миладинов и Петър Мицин, ще се изправят за първи път в директен сблъсък.

Битката ще бъде на 100 м бътерфлай на държавното отборно първенство на 50-метров басейн под покрива на столичния комплекс "Спартак“, което ще се проведе от петък до неделя (7-9 април).

Шампионатът е квалификация за Олимпийските игри в Париж през следващата година, както и за Световното в японския град Фукуока това лято.

Антъни Иванов (ПСК Черно море, Варна) и Йосиф Миладинов (Спринт-София) участваха на 100 м бътерфлай на игрите в Токио, но не се засякоха в подборните серии. Тогава Миладинов записа финал и осмо място.

Петър Мицин (Вихрен, Сандански) е под пара, след като направи национални рекорди на 200 и два пъти на 400 м св. стил. Ще бъде интересен и двубоят му с Антъни на 200 м бътерфлай.

За 100 м бътерфлай е заявен и Виктор Христов (Олимпия, София), който на турнира "Мултинейшънс“ в Кипър покри норматив за европейското първенство за юноши.

На първенството на "Спартак“ ще плува още един от участниците ни на световното първенство на малък басейн в Мелбърн – Калоян Братанов. Ще бъде интересно дали асът на варненския "Астери“ и студент в Тексас ще атакува националния рекорд на 100 м св. стил или поне слизане под 50 секунди, както и поправка на собствения му стандарт на 200 м съчетано.

Братанов, който държи рекорда на 50 м св. стил, ще се изправи в най-бързата дисциплина срещу Миладинов – единственият българин слизал под 49 секунди на стотака.

31-годишният ветеран Лъчезар Шумков ще стартира на трите бруста и щафетите на ПК Спринт-София.

При жените най-любопитна за гледане ще бъде надпреварата на 100 м гръб с многократната шампионка Габриела Георгиева, съотборничката й в Дамини ЛВ (София) Магдалена Пепегова, Десислава Белова (Черноморец, Бургас) и Александра Димитрова (Спринт, Пловдив).

На държавното отборно първенство за мъже и жени, както и за родени през 2010 година и по-големи, са заявени 326 плувци от 38 клуба. С най-внушителната група е "Астери“ – 90 състезатели.

Програмата и стартовите списъци ТУК.