Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов участва в няколко инцидента по време на второто състезание за сезона на пистата "Албърт парк“ в Мелбърн, Австралия, които не му оставиха възможност да влезе в зоната на точките.

Първият инцидент, в който участваше сънародникът ни дойде във втората от общо 23 обиколки, когато Мари Боя (МП Моторспорт) обърка подхода за бързия девети завой и се удари в Никола и Кристиан Менсъл (Кампос). Този инцидент и катастрофата на Франко Колапинто (МП Моторспорт) на петия завой по-рано в същата обиколка доведоха до излизането на колата за сигурност, която остана на трасето до края на петия тур.

Още преди тя да се прибере в бокса дойде и вторият контакт с участието на Цолов. В опита си да загрее по-добре гумите си, българинът спря по-агресивно за третия завой, което изненада съотборникът му в АРТ Гран При Кейлън Фредерик, който не успя да реагира навреме и се удари в Цолов. След контакта Фредерик напусна надпреварата със счупено предно дясно окачване, а Никола продължи участието си на 13-а позиция.

В третата обиколка след подновяването на надпреварата Цолов загуби няколко места в първата половина на обиколката при спора си с Рафаел Виягомес (Ван Амерсфоорт). Това коства темпо на българина, който в спирането за 11-я завой в същата обиколка бе ударен и от пилота на Шаруз Роберто Фария, като след този контакт Цолов потъна до дъното на класирането.

Той успя да стигне до 19-а позиция на финала, но заради наказание от 10 секунди бе класиран 21-ви. Санкцията най-вероятно му бе дадена заради инцидента му с Виягомес.

Започналият от полпозишъна Габриел Бортолето (Трайдънт) спечели втора победа от началото на сезона във Формула 3. Грегоар Соси финишира втори и записа най-бързата обиколка, а подиума допълни Габриеле Мини (Хайтек).

В общото класиране след първите два кръга за годината водач с 58 точки е победителят от основните състезания в Бахрейн и Австралия Бортолето. Бразилецът има преднина от 20 точки спрямо заемащия втората позиция Соси, а "Топ 3" с 32 точки допълва Дино Беганович (Према), който завърши осми. Никола Цолов е 19-и в общото подреждане без точки.

Третият състезателен уикенд във Формула 3 за годината ще е на пистата "Имола“ в Италия по време на Гран При на Емилия-Романя между 19 и 21 май.