Манчестър Сити спечели с 4:1 срещу Ливърпул в първия мач от 29-я кръг на Премиър лийг. Първенецът на Англия бе без голмайстора си Ерлинг Холанд, който този сезон е вкарал 42 попадения във всички турнири. Норвежецът е с травма в слабините от лагера на Норвегия след паузата за националните отбори. Въпреки неговото отстъствие, възпитаниците на Хосеп Гуардиола успяха да наваксат липсата му и световният шампион Хулиан Алварес го замени подобаващо. Това бе първа победа за "гражданите“ срещу "мърсисайдци“ без Холанд, откакто той пристигна от Борусия Дортмунд. Сити остава втори, на 5 точки от водача Арсенал (69) при равен брой изиграни срещи. Ливърпул е шести с 42.

Ливърпул започна с няколко нарушения в началните десетина минута, с които накъсваше играта и спираше в зародиш атаките на съперника.

В деветата минута Кевин де Бройне центрира към далечната греда за Илкай Гюндоган, който се опита да продължи към Хулиан Алварес, но се получи неволен и слаб удар, който бе уловен от Алисон. Две минути по-късно Родри овладя в наказателното поле и стреля, но вратарят на гостите хвана без проблем.

В 13-та минута Джордан Хендерсън препъна Де Бройне пред пеналтерията. Рияд Марез изпълни прекия свободен удар, но кълбото мина на сантиметри вдясно от целта.

4 минути по-късно Диого Жота бе изведен зад защитата, запази топката и я върна към нахлуващия в наказателното поле Мохамед Салах, който с фалцово изпълнение откри резултата за Ливърпул.

В 22-та минута Рияд Марез получи от Хулиан Алварес с едно докосване пред вратата на "червените“, а алжирецът шутира от воле, но на сантиметри над очертанията.

6 минути след това Марез навлезе от дясното крило към центъра, подаде на Гюндоган, който се завъртя и моментално продължи към Грийлиш на левия фланг, който центрира светкавично в пеналтерията, където Хулиан Алварес засече от непосредствена близост за 1:1.

В първата минута на добавеното време Родри шутира, но твърде леко след корнер на далечната греда.

По-малко от минута след началото на втората част Марез напредна по дясното крило, центрира към вратарското поле, където Кевин де Бройне изпревари Алисон Бекер и с левия крак засече кълбото по земя във вратата за 2:1.

В 53-та минута Хулиан Алварес опита да стреля с левия крак в наказателното поле, Трент Александър-Арнолд блокира, но при добавката Илкай Гюндоган опъна мрежата от 2-3 метра за 3:1.

Две минути по-късно Коди Гакпо имаше възможност да намали резултата, ала фалцовият му шут мина вляво от долния ъгъл на Едерсон.

В 60-та минута Джак Грийлиш се озова на удобна позиция вляво по нападението, завъртя фирмерно топката с десния крак към левия ъгъл, но Алисон спаси.

14 минути след това Кевин де Бройне си размени двойно подаване с Джак Грийлиш вляво в наказателното поле на Ливърпул, белгиецът върна към англичанина, който плъзна прецизно кълбото по земя под плонжа на Алисон за 4:1.