Даниил Медведев и Карен Хачанов посрещнаха със задоволство решението на "Уимбълдън" отново да допусне състезатели от Русия и Беларус.

През 2022 година играчите от двете страни не бяха допуснати заради войната в Украйна, но сега от "Уимбълдън" решиха да смекчат позицията си.

За да бъдат допуснати до "Ол Инглънд клъб", руснаци и белоруси ще трябва да подпишат документ, че не подкрепят войната, а освен това ще трябва да се откажат и от всякаква финансова подкрепа от държавите си, ако получават такава.

В петък Медведев победи Хачанов в 3 сета на полуфиналите от Мастърса в Маями и се класира на петия си пореден финал тази година.

"Щастлив съм от това решение, защото никога не съм крил, че обичам "Уимбълдън". Това е единствената надпревара, на която не съм играл 1/4-финал, така че искам да се справя по най-добрия начин. Радвам се, че ще мога да играя тази година. Аз нямам никакви руски спонсори. За мен този турнир няма да се различава по нищо друго от всеки останал, на който съм играл през миналата година", каза Медведев.

Хачанов, който достигна полуфиналите на US Open и на Australian Open в последните 7 месеца, добави, че всички руснаци и белaруси са доволни от това решение.

"И преди сме казвали, че искаме да играем на този специален турнир. Достигал съм 1/4-финалите и винаги е страхотно. Затова съм и много щастлив от това решение", каза олимпийският вицешампион.

През миналата година организаторите на "Уимбълдън" бяха глобени с близо два милиона долара заради решението си да не допускат тенисисти от Русия и Беларус.