Двукратната шампионка от Откритото първенство на Великобритания - "Уимбълдън“ Петра Квитова се противопостави на решението третият турнир от Големия шлем да върне руснаците и беларусите в напреварата. Миналата година състезателите от тези две страни имаха забраха да играят на "Ол Инглънд клъб“ заради войната в Украйна. Сега ще имат възможност отново да участват в най-старото тенис състезание в историята, но под неутрален флаг.

"Винаги съм твърдяла, че съм срещу войната. По-притеснена съм за украинците и играчите. Оценявам, че бе трудно за "Уимбълдън“ да не дава точки миналата година, след като не играха беларуси и руснаци. Все още съм на украинската страна“, каза чехкинята след победата си срещу Сорана Къртя в полуфиналите на WTA 1000 надпреварата в Маями.

Според нея играчи от Русия и Беларус не бива да бъдат и на Олимпийските игри.

"Не и на Олимпийските игри, със сигурност, защото Игрите са създадени да няма война в света. Това е тревогата ми. Наистина оценявам, че "Уимбълдън“ не ги допусна миналата година“, допълни победителката от 2011 и 2014 година.

Международният олимпийски комитет тепърва ще реши дали да допусне представители на тези две страни на най-големия спортен форум на планетата следващото лято в Париж.