Международната волейболна федерация (FIVB) обяви процедурата по квалификация и формата на първото Световно първенство за девойки и първия мондиал за юноши до 17 години. Двата шампионата ще бъдат юли и август следващата година.

Надпреварите ще се провеждат на всеки две години с цел предоставяне на повече възможности на талантливи млади волейболисти да участват в международни форуми от такъв тип. 

Общо 16 състава от всеки пол ще участват в първото издание, като могат да се класират чрез континенталните първенства за съответните възрастови групи. Шампионатите на Стария континент ще бъдат през юли тази година в Черна гора, Сърбия и Унгария.

Едно квотно място ще бъде дадено на отбора-домакин, а други 3 места ще са разпределени за всяка континентална конфедерация.

Световното първенство до 17 години ще бъде в продължение на 8 дни. Ще се играят по 8 двубоя на ден или общо 56 мача в турнира. 

В груповата фаза отборите играят всеки срещу всеки, разпределени в 4 групи. Най-добрите състави от всяка група продължават към елиминационната фаза. 1/8-финалите, 1/4-финалите и полуфиналите ще бъдат от петия до седмия ден на състезанието, последвани от финала. 

Междувременно двата най-ниско класирани отбора във всяка група ще си разпределят местата от 9-о до 16-о.