Най-добрият ни алпиец Алберт Попов получи званието "Почетен гражданин на Банско". Плакетът му бе връчен от председателя на местния парламент Георги Икономов. 17-те съветници гласуваха единодушно и парична награда от 5000 лева за Попов, както и 3000 лева за неговия треньор Ивайло Борисов. Двамата получиха и специални зански дарове - сушен свински бут и вино.

На церемонията, по време на която се прожектира и кратък филм за успехите на българина, присъстваха изпълнителният директор на фирма "Юлен" Мая Христоскова, бившият кмет на Банско - доктор Георги Тасев, бронзовата медалистка от Олимпийските игри през 2022 година по биатлон Ирина Никулчина, бивши треньори и състезатели, деца от ски клуб "Юлен".

С присъждането на званието ръководството и жителите на Зимната столица на Балканите отдадоха признанието за таланта и успехите на 25-годишния състезател по ски алпийски дисциплини.

"Искам да благодаря, че оценявате нашия труд, както и за добрите думи, които казахте за нас. Да благодаря и за гостоприемството на Община Банско и на банскалии. Тук е нашият втори дом. Неведнъж Банско е доказало, че е световен ски курорт, догодина ще има два старта от световната купа. Всички заедно вървим в правилната посока. Горд съм, че такива престижни състезания се провеждат на пистите в Пирин. Нашите успехи нямаше да са възможни без вашата подкрепа", каза Попов.

Той увери, че след третото място на подиума в САЩ е нормално да има глад за още по-големи успехи. Попов вярва, че може и ще постигне мечтата си да е пръв на подиума в кръг от Световната купа още следващия сезон.

Треньорът му Ивайло Борисов сподели, че развълнуван и не може да скрие сълзите си от признанието на Община Банско и на местните хора, както и на фирма "Юлен".

"Няма жител тук, който да не ни подкрепя. Ние даваме всичко от нас, за да ви радваме, за да популяризираме ски спорта и курорта Банско", допълни наставникът на Алберт.

Началникът на местния парламент Георги Икономов подчерта, че Попов навсякъде прославя и страната ни, и Банско, като е най-разпознаваемото лице в момента по света в зимните спортове от България.

Кметът Иван Кадев изтъкна, че жителите изказват уважението си с това звание на ски състезателя ни и за таланта, усилията, волята и куража на него и екипа му. "Зад такива успехи стои огромен труд на много хора, а най-отпред на всичко това е амбицията на Алберт Попов."

Кадев пожела с усмивка на Попов да помогне заедно със своята приятелка и за демографския баланс на курортния град. Кметът бе категоричен, че Банско приема Попов и екипа му като съмишленици и партньори, защото заради тях се говори с уважение за България по света, а за Банско навсякъде научават, че е най-добрият зимен център в Югоизточна Европа.

Предложението за удостояването на Попов с това звание е на всички общински съветници от Банско. Попов е участник на две Зимни олимпийски игри, има девето място в слалома и 17 място в гигантския слалом. На 27 февруари тази година той се класира на трето място в слалома от Световната купа по ски алпийски дисциплини в американския зимен център Палисейдс, Тахо. Така България се завърна на подиума в старт от Световната купа след 39 години пауза.

Последният подиум е постигнат от големия ни скиор Петър Попангелов. Най-добрият ни алпиец вече заяви, че мечтае за победа в състезание от Световната купа и това е целта, която ще гони през следващия сезон.