Най-прогресиращият български джудист - Марк Христов се изкачи с още 2 места в седмичната ранглиста на световната федерация в този спорт.

Причината е петото място, което зае 22-годишният талант на турнира от сериите "Гранд Шлем" в Тбилиси, Грузия през миналата седмица.

От тази, Христов е номер 17-ет при 73-килограмовите.

Това е третото най-високо изкачване в "Топ 20" за седмицата, след финалиста от Гурзия - Обидхон Номонов от Узбекистан, който скача с 5 позиции до номер 6 и носителя на бронза - Салватор Касес Рока от Испания. Той вече е 10-и след прогрес с 4 позиции.

Христов може да се изкачи с още места при следващото обновяване на класацията, ако се представи успешно на турнира от същата категория - "Гранд шлем", който се провежда в Анталия, Турция.

Състезанието за него започва утре (1-и април).

Марк Христов за момента е и сред тези, които взимат квота за Олимпийските игри в Париж догодина. В подреждането българинът е на 18-а позиция, но пред него има трима състезатели, които нямат право да участват на най-големия спортен форум. Причината е, че всяка държава има право на само 1 състезател в категория.