Крал Чарлз III беше посрещнат с военни почести пред Бранденбургската врата в Берлин в сряда, когато започна първото си държавно посещение в чужбина, откакто стана британски монарх, част от усилията за възстановяване на отношенията с Европа след Брекзит, съобщава Reuters.

Чарлз, който наследи майка си кралица Елизабет като монарх през септември, трябваше да пътува първо до Франция, но отмени тази част от обиколката поради бурни социални вълнения около новия пенсионен закон на президента Еманюел Макрон.

Фактът, че Чарлз избра Франция и Германия за първото си държавно посещение, дори преди коронацията му през май, беше важен "европейски жест“, отбеляза германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който посрещна Чарлз и съпругата му кралицата Камила в Берлин.

"Днес, точно шест години след като Великобритания започна излизането си от Европейския съюз, ние отваряме нова глава в нашите отношения“, отбеляза той.

По време на тридневно посещение в Берлин, Бранденбург на изток и северния пристанищен град Хамбург, Чарлз ще присъства на ангажименти, отразяващи проблеми, пред които са изправени и двете страни, като устойчивостта и украинската криза, и също така ще отбележи миналото, според съобщение на Бъкингамския дворец .

В знак на уважение бойни самолети ескортираха самолета на Чарлз до Берлин, където той стана първият гостуващ държавен глава, който получи церемониално посрещане пред най-известната забележителност на столицата, Бранденбургската врата, символ на разделението на страната по време на Студовете Война и последващото обединение.

Подчертавайки интереса на Чарлз към екологичните каузи, един от първите му ангажименти в Берлин беше форум за устойчивост, засягащ въпроси от водород и възобновяеми източници до индустриална декарбонизация.

Там той се срещна с министрите на външните работи и икономиката на Германия, които са от партията на Зелените, младши партньор в тройната коалиция на страната, както и с бизнес лидери, академици и представители на гражданското общество.

"Днес ние, приятели и партньори, гледаме напред – и затова започваме това държавно посещение много съзнателно с тема, която е решаваща за нашето бъдеще на тази планета“, заяви Щайнмайер.

Той отбеляза, че е "благодарен“, че Чарлз се е включил в тези проблеми още в началото на визитата си.

Щайнмайер  ще проведе държавен банкет в президентския дворец Шлос Белвю за кралската двойка по-късно през деня.

Чарлз ще говори пред долната камара на германския парламент, Бундестага, в четвъртък в Берлин и ще се срещне с някои от един милион украинци, намерили убежище от войната в Германия.

По-късно през деня той ще се срещне с представители на съвместна германско-британска военна част за демонстрация на техните бойни машини-амфибии за изграждане на мостове в Бранденбург.

Щайнмайер заяви, че е поканил Чарлз да посети Германия на погребението на Елизабет II миналия септември. Британското правителство взема крайните решения за такива държавни посещения, които са част от използването на "меката сила“ на монархията.

Като такова, пътуването беше ясен знак за стремежа на британския премиер Риши Сунак да рестартира отношенията с Европа, казва Ананд Менон, директор на академичния мозъчен тръст Обединеното кралство в променяща се Европа.

Въпреки това, всякакви по-топли отношения с Европа, породени от посещението, могат да се охладят, ако се разгорят други проблеми след Брекзит.

Великобритания се срина от петия най-важен търговски партньор на Германия до 11-ти през 2022 г. след Чешката република.