Клас 2023, който ще бъде приет в "Залата на славата" на NBA, се очертава като един от тези с най-сериозно звездно присъствие в последните години, стана ясно от резултатите, обявени от ръководството на събитието в Спрингфийлд.

Сред тези, които ще получат най-високото индивидуално отличие в баскетболния свят, са водачът на Маями Хийт Дуейн Уейд, легендата на Далас Маверикс Дирк Новицки, дългогодишният център на Лос Анджелис Лейкърс Пау Гасол, моторът на Сан Антонио Спърс Тони Паркър, както и Грег Попович, устремил се към рекорда за най-много победи в историята на лигата като старши треньор на Сан Антонио Спърс.

Бившата баскетболистка Беки Хамън, която има 6 участия в "Мача на звездите" в Женската национална баскетболна асоциация, а през миналия сезон изведе Лас Вегас Ейсис до титлата като старши треньор, също ще е част от "Клас 2023".

Приемането в "Залата на славата" на Паркър, Попович и Хамън, която няколко години бе помощник-треньор в щаба на Сан Антонио, ще направи предстоящата церемония особено специална за феновете на "шпорите", след като в предишните няколко години най-високата чест бе отдадена на Тим Дънкан и Ману Джинобили, които бяха другите двама играчи в основата на спечелените 5 титли от състава в периода от 1999 до 2014 година.

Новицки, който е смятан от мнозина за най-добрия европейски баскетболист на всички времена, прекара цялата си кариера в Далас Маверикс, с който спечели и единствената засега титла в клубната история през 2011 година. Германецът има и 14 участия в "Мача на звездите", а през 2007 година бе определен за "Най-полезен играч" в NBA.

Въпреки безспорните си успехи, Новицки може да бъде засенчен на церемонията от Дуейн Уейд, който изведе Маями до титлите през 2006, 2012 и 2013 година. Уейд е 14-кратен участник в "Мача на звездите" и 8 пъти е избиран в "Идеалния отбор на НБА". 

Освен с французина Паркър и с германеца Новицки, европейското присъствие ще e подсилено и с Пау Гасол. Испанецът прекара 6 години и половина в Лос Анджелис Лейкърс, с който спечели два пъти титлата - през 2009 и 2010 година. 

Гасол е 6-кратен участник в "Мача на звездите", а освен това е и реализатор № 1 в историята на европейски първенства. С националния отбор на Испания той спечели световната титла през 2006 година, както и 3 европейски титли.