Шотландия спечели с 2:0 домакинството си на Испания от квалификациите за Евро 2024 в Германия следващото лято.

Възпитаниците на Стив Кларк изиграха безупречен мач на "Хемпдън парк" в Глазгоу и надиграха световните шампиони от 2010 година, които са с новия си селекционер Луис де ла Фуенте.

"Гайдарите" показаха отлична успеваемост и само с два точни изстрела в очертанията вкараха двете си попадения.

В 7-та минута Андрю Робъртсън намери непокрития Скот Мактомини по лявата част на наказателното поле и полузащитникът простреля Арисабалага за 1:0.

8 минути след това Райън Кристи преодоля двама съперници и стреля от границата на пеналтерията, но вдясно от целта.

В 20-та минута Хоселу засече центриране с глава, но в ръцете на Гън.

В 29-та минута Родри се измъкна от Мактимини при ъглов удар, но изстрелът му с глава премина над напречната греда. Педро Поро отправи мощен шут секунди по-късно с десния крак, ала Гън спаси. При последвалия корнер силен удар на Йереми Пино профуча над вратата.

В първата минута на продължението АндиРобъртсън изчисти дълго напред топката, тя достигна Линдън Дайкс, който проби отляво на скорост и стреля опасно, но не намери вратата.

Втората част започна със слаб опит на Родри да застраши противниковата врата, който бе крайно неуспешен.

В 51-та минута Киърън Тиърни направи превъзходен пробив по левия фланг от собствената си половина, преодоля над 50 метра, влезе в наказателното поле и центрира. Първоначално кълбото бе отбито, но крайно некачествено, попадайки върху левия крак на Скот Мактомини, който с безкомпромисен изстрел през човек простреля Кепа Арисабалага за 2:0.

В 57-та минута Джон Макгин изпълни пряк свободен удар в близост до тъчлинията, но шутира директно във вратата, предизвиквайки Арисабалага да се намеси решително.

5 минути по-късно Нико Уилямс центрира от десния фланг, Яго Аспас засече моментално, ала над очертанията.

В продължението на второто продължение Шенкланд се озова на стрелкова позиция в наказателното поле, ала Арисабалага спаси, макар да имаше рикошет.

Островитяните събраха 6 точки и са първи в група "А". Испания е на второ място с 3.