Полското министерство на външните работи съобщи, че е против връщането на руски и беларуски спортисти на международни състезания заради войната в Украйна, съобщи ДПА.

В съвместно изявление министерствата на Полша, Великобритания, Литва, Латвия и Естония подчертаха, че не националността на спортистите определя тяхната роля, а фактът, че те са спонсорирани/подкрепени от правителствата си или бизнеси, подкрепящи режима в Кремъл, който продължава войната срещу Украйна.

"Няма нито една причина да се оттеглим от споразумението за изключването за руски и беларуски спортисти, определено от МОК преди повече от година, веднага след началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна", се казва в общото изявление.

Руски и беларуски спортисти са отстранени от повечето големи спортни събития от началото на войната през февруари миналата година.

Международният олимпийски комитет (МОК) сега разглежда възможността за връщането им като неутрални атлети, включително за Олимпийските игри в Париж догодина. Президентът на МОК Томас Бах каза, че никой не трябва да е дискриминиран заради паспорта или страната на раждане. Украйна заплаши Париж с бойкот, а спортни политици от над 30 страни се противопоставят на връщането на спортистите от двете страни.

"Въпреки че МОК още не е взел окончателни решения, ние силно го призоваваме да преразгледа плановете си и да се върне към първоначалната добре доказана позиция, подкрепяна от международната общност", посочиха министерствата.