Отборът на Кливланд Кавалиърс спечели последната си среща от редовния сезон в НБА, побеждавайки гостуващия тим на Хюстън Рокетс със 108:91. По този начин възпитаниците на Джей Би Бикърстаф си осигуриха място в плейофите в Източната конференция. В момента "кавалеристите" заемат 4-то място във временното подреждане с 48 победи и 28 загуби при оставащи 6 мача до края на редовния сезон.

През последните две десетилетия отборът на Кливланд е най-често асоцииран с настоящето крило на Лос Анджелис Лейкърс - Леброн Джеймс. "Краля" бе избран като първи избор в Драфта през 2003-та именно от Кливланд. Отборът от щата Охайо беше неизменна част от плейофите в периода 2006-2010, когато Джеймс се превърна във водеща фигура в НБА и спечели първите си две MVP награди. След заминаването му за Маями Хийт през лятото на 2010-а, последва период на посредственост за Кливланд, които се върнаха в плейофите чак през 2015-а - сезонът, в който Джеймс се завърна обратно в родния си щат, а заедно с него бяха Кайри Ървинг и Кевин Лъв. Ударното трио изведе Кливланд до 4 поредни финала в периода 2015-2018, като спечели титлата през 2016-а.

През лятото на 2019-а Джеймс отново реши да си тръгне и сложи потника на Лейкърс, което означаваше, че следват нови сезони на дъното в Източната конференция. Кливланд не бяха стигали плейофите в последните 4 сезона, но през тази кампания нещата се подредиха и благодарение на крилото Донован Мичъл, Кавалиърс ще играят в елиминациите за пръв път от 2018-а. Последният случай, когато Кливланд е сред най-добрите 8 на Изток и Леброн Джеймс не е част от отбора, е през сезон 1997-1998 г.