Големият проблем е, че прекалено много чужденци играят в българското първенство и не се дава път на младите играчи. Това заяви техническият директор на БФС Георги Иванов.

Той коментира пред БНТ ситуацията около националния отбор след загубата от Черна гора (0:1) на старта на квалификациите за Евро 2024.

Иванов бе категоричен, че около селекционера Младен Кръстаич няма напрежение, като се следва пътя, начертан при назначаването му за налагане на млади футболисти.

 

"С тези футболисти без опит не можем да очакваме всеки път да побеждават – каза Иванов. – Срещу Черна гора видях, че всички футболисти дадоха максимума от себе си, може би и малко класа не им достигна, малко и шанс. Това е пътят, това е бъдещето, които ние ще следваме. Процесът е труден“.

Техническият директор на БФС бе категоричен, че само чуждестранен треньор би могъл да направи исканото подмладяване в тима, заради което и е назначен Кръстаич.

"Липсва ни класа на базата на опит – заяви Георги Иванов. - Откакто е дошъл Кръстаич се работи строго професионално в националния отбор. Имаме още седем мача, в крайна сметка нищо не е приключило с това, че сме загубили първия мач. Дори и да не се класираме, трябва да имаме една група от 13-15 играчи минали 10 мача в националния отбор, минали са през всички тези системи, диетолози. В крайна сметка ние очакваме до 1-2 години всички тези футболисти да бъдат на едно по-високо ниво".

Според шефа в БФС, след две-три години ще имаме национален отбор, който ще бъде 10 години на високо ниво.

"Всичко което се прави във футбола, с детско-юношеските школи, ще трябва време да се изкара добри футболисти – заяви Иванов. - Трябва да създадем футболисти на средно европейско ниво. В ДЮШ много от треньорите не мислят как да развиват качеството на играчите, това е големия проблем, президентите неглижират школите, защото изисква време".