Националът на България Дейвид Хъдълстоун ще пропусне Европейското първенство по спортна гимнастика, което ще е от 11 до 16 април в Анталия, Турция.

Състезателят е с травма на глезена и още не е ясно колко дълго ще отсъства от състезания, сподели старши треньорът на националния отбор Милко Танкушев по време на днешното контролно на младежите и девойките в зала "Раковски" преди Световното първенство в Анталия.

"Хъдълстоун е контузен, няма да участва на Европейското първенство. С него отборът щеше да бъде по-друг, но се надявам да се класираме на Световния шампионат и там да се включи. Все още не му е направен ядрено-магнитен резонанс. Според мен не е много лека контузията, ще изисква време, но дано да се оправи бързо. И за Световната купа във Варна ще бъде трудно, но ако се възстанови и може да играе на уреди, на които да не ползва краката много-много . Ще видим, има време", каза Танкушев.

"При мъжете конкуренцията е доста добра вече, може би на 2 или 3 април ще определим окончателният състав, имаме големи очаквания от някои, от другите, където имахме очаквания, не са чак толкова големи, но мисля, че трябва да се класираме в първите 13 и да направим един-два финала. Миналият път не успяхме, защото направиха четири грешки, но сега мисля, че няма да ги направят. Ще участваме с трима човека на многобой и двама ще попълват уредите. Тримата ще ги обявим малко преди заминаването, напрежението е голямо, защото всички искат да играят многобой, но няма как да стане", добави той.

Танкушев обяви, че състезателите при младежите и девойките са готови за шампионата на планетата.

"Според мен, всичко е наред. Малък здравословен проблем с крака има с Кристофър Ногейра, но ще го решаваме в движение. затова днес на това контролно ще решим кой ще бъде резерва и кой ще играе. Ще пътуват и четиримата, но все още се колебаем кои трима ще играят и кой ще бъде резерва. Засега всичко е наред. Няма уреди, които ме притесняват, може би халките, но те в тази възраст всички имат проблеми на халки. Малки са още и не могат да правят такива силови части и упражнения, които да са конкурентноспособни на мъжете. Но общо взето, добре сме като подготовка и дано там да си изиграят, да не се бъркат. Всички имат опит, играли са на Европейско първенство", добави Танкушев.

"Аз не познавам младежката гимнастика, не сме участвали на Световно първенство още и съм в неведение другите какво могат и какво правят, но аз им казах, че едно влизане в топ 24 като отбор ще бъде добре и да гоним един финал или два, ако може. Нямам идея, защото не знам какво се играе от останалите в тази младежка възраст, но това е задачата - топ 24 и поне един финал да направим", добави специалистът.