Беларуската тенисистка Арина Сабаленка сподели, че от началото на войната в Украйна отношението към нея от собствените ѝ колеги и колежки се е променило рязко в негативна посока. Самата тя е казвала, че не изпитва омраза към украинците и им съчувства заради случващото се.

Беларус бе отправната точка за войната и спортистите от страната отнесоха същите наказация, каквито и руснаците. Най-явният пример за санкциите в тениса е, че на руснаци и беларуснаци не се позволява да играят на "Уимбълдън".

"Никак не ми е лесно, защото никога досега не бях срещала такава омраза в съблекалнята. Случвалото ми се е да ме облива негативизъм в Инстаграм след загубен мач, но от колегите ми никога не бях виждала подобно нещо", призна Сабаленка преди надпреварата в Маями.

Шампионката от Australian загуби финала в Индиън Уелс срещу Елена Рибакина в неделя. По-рано, на същия турнир, украинката Лесия Цуренко се оттегли от мач срещу Сабаленка заради паник атака, предизвикана от реч на шефа на WTA Стийв Саймън за начина, по който тенисът трябва да се отнася към войната.

Сабаленка призна, че напоследък има странни разговори с членове на екипите от някои тенисисти.

"В началото бе много трудно, но нещата постепенно се подобряват", добави тя. Арина ще почива в първия кръг на турнира в Маями. Във втория ще срещне победителката от двубоя между Слоун Стивънс и Шелби Роджърс.

Водачката в световната ранглиста Ига Швьонтек от Полша призова за по-голяма подкрепа към украинците и заяви, че ръководството на WTA и ATP не прави достатъчно по въпроса. Двукратната победителка в турнири от Големия шлем Виктория Азаренка, която е от Беларус, има коренно противоположно мнение.

"Всеки човек има различно поведение. Аз лично не споделям мнението на Ига. Ще я помоля да проверява фактите, преди да коментира нещо публично. Това е правилният подход преди подобни разговори", заяви бившата № 1.