Нападателят Емануел Адебайор обяви, че прекратява 22-годишната си кариера.

39-годишният бивш играч на Арсенал, Манчестър Сити и Реал Мадрид се оттегля в тогоанския Семаси, където игра от юли 2021 година. Съставът понастоящем е на седмо място в местното първенство.

"От върховете до спадовете, кариерата ми като професионален атлет бе невероятно приключение. Благодаря на всичките ми привърженици, че бяха до мен във всяка стъпка на пътя ми. Толкова съм благодарен за всички и съм развълнуван за това, което предстои“, написа той в Инстаграм.

Адебайор започва кариерата си в своята родина с екипа на Мерлан Лом. През 1999 година се мести в Европа, където защитава цветовете на френския Метц до 2003-а. Впоследствие преминава в Монако преди да подпише с Арсенал през януари 2006 година. След това се подвизава в Манчестър Сити, Реал Мадрид, Тотнъм, Кристъл Палас, Истанбул Башакшехир, Кайзериспор и Олимпия Асунсион преди да окачи бутонките в Семаси.

Нападателят се разписва общо 207 пъти в 595 двубоя, включително 97 в Премиър лийг. С Реал Мадрид триумфира с Купата на Испания. Адебайор е голмайстор № 1 на националния отбор с 26 попадения в 65 срещи. Адебайор бил 5 пъти Най-добър футболист на Того, както и веднъж Най-добър футболист на Африка (2008).