ФИФА внесе обжалване пред швейцарския федерален трибунал, след като най-висшата спортна инстанция КАС отмени доживотното наказание на бившия президент на хаитската футболна федерация Ив Жан-Барт след обвинения в сексуален тормоз, съобщи световната федерация.

ФИФА разследва обвиненията срещу Жан-Барт от жертви и техните семейства, които описват как той е принуждавал момичета към секс, като ги е заплашвал, че ще загубят местата си в националния отбор.

Жан-Барт, който сега е на 75 години, отхвърли обвиненията и бе оправдан от съдебната система на Хаити на 19 ноември 2020 година.

На следващия ден ФИФА го отстрани от футбола до живот и го глоби с един милион швейцарски франка, след като го призна за виновен в сексуален тормоз и малтретиране на множество футболистки, включително непълнолетни.

Жан-Барт отнесе решението през 2021 година до Спортния арбитражен съд (КАС), който уважи жалбата му миналият месец, след като откри несъответствия и неточности в изявленията на жертвите и свидетелите, представени от ФИФА.

Световната футболна организация не се отказва и отнесе случая до Швейцарския федерален съд.

"ФИФА е загрижена, че решението на КАС съдържа редица много сериозни процедурни пропуски, включително неспособността на комисията на КАС да оцени ключови доказателства, предложени от ФИФА. В резултат на това ФИФА може да потвърди, че е подала жалба срещу решението на КАС пред швейцарския федерален трибунал, като иска нейната отмяна и връщане обратно на случая в КАС", се казва в изявлението на централата.