Полузащитникът на турския Гиресунспор Вукан Савичевич е едно от новите имена в националния отбор на Черна гора със 7 мача за балканците. По всяка вероятност той ще бъде и сред титулярите в Разград на 24-и март срещу България.

В Черна гора си спомнят с носталгия за Европейските квалификации за Евро 2020, което е и най-доброто представяне на състава. Тогава черногорците стигнаха до бараж, където бяха победени два пъти от Чехия. Въпросната кампания за Черна гора започна с победа с 1:0 над България в София.

Вукан Савичевич даде интервю за "Кафе дел Монтенегро", посветено на квалификациите. Според него, основни фаворити са Сърбия и Унгария, а България и Литва може би ще окажат влияние върху класирането.

"Надявам се, че всичко ще върви както е било преди 11 години - в квалификациите за Евро 2012, но само се моля на Господ крайният резултат да е по-успешен. Да се класираме на Евро 2024. Групата е много интересна и не е никак лесна. За мен фаворити за първото място са Унгария и Сърбия. Известно е, че Сърбия бе участник на последното Световно първенство, а Унгария в последното издание на Лига А в турнира Лига на Нациите имаше изключително представяне в група с много силни селекции, в която спечели 10 точки. Стартът на квалификациите е най-важен и е добре, че в началото имаме българската селекция за съперник, която поне според мен не е на нивото, на което сме ние. Надявам се всичко да е наред и след това да продължим победната си серия", споделя той на въпрос какво очаква от началото на квалификациите.

"Групата ни е прилично силна именно заради националните отбори на Сърбия и Черна гора. Тука са също България и Литва, които си имат своите амбиции, и вероятно ще окажат някакво влияние върху крайното класиране в групата. Литва е най-малко позната, както и за качествата на играчите им. Но когато дойде време да играем с тях, ще подходим професионално", продължи играчът, който има 21 от 24 възможни двубоя в турската Суперлига и е вкарал 1 гол.

"Както вече казах, началото е много важно. Въпреки това, макар че играем добре в първите мачове, и да постигнем желан резултат, това ни няма да означава нищо, ако не продължим по същия начин. Kвалификациите са дълги, не е само един прозорец от срещи. Най-важното е да играем равномерно добре. Вече сме доста дълго време със селекционера Радулович и с щаба му, което е много важно. Освен това имаме и качество, затова очакваме и добри резултати в началния мач", убеден е полузащитникът.

Попитан какво знае за националния отбор на България, Савичевич отговаря: "Честно да си кажа, не познавам детайлно българския национален отбор. Не съм имал възможност да играя срещу тях досега. Подробна информация за българите ще получим, както винаги, от тренировъчния щаб в рамките на лагера. Сигурен съм, че колкото повече приближават дните до мача, толкова повече ще се фокусираме върху противника и ще научим максимално какви са силните им страни".

След това черногорците приемат Сърбия, което в страната се очаква с нетърпение заради историческите връзки на двете страни и дори е наречено регионално дерби."Честно да ви кажа, не усещам никакво напрежение. За мен е среща като всяка друга. Концентрираме се върху нашата игра и върху резултата, който искаме да постигнем", завършва изказването си 29-годишният футболист