Двукратната олимпийска шампионка Тирил Екхоф е поредната звезда в женския биатлон, която в последните два дни обяви, че се оттегля от спорта. Това решение вече взеха носителката на Световната купа за 2022-а Марте Олсбу Рьойзеланд от Норвегия, германката Денизе-Херман Вик и Анаис Шевалие-Буше от Франция.

32-годишната Екхоф пропусна целия сезон, който завършва през уикенда в Холменколен, заради тежки последствия от COVID-19.

"Малко е тъжно да завърша кариерата си сега, но в същото време вярвам, че това е правилното решение. Гордея се с това, което постигнах и винаги ще гледам с усмивка назад към годините в биатлона", написа Екхоф в Инстаграм.

Норвежката спечели спринта и преследването в края на сезона през март 2022 година в Осло и след това се зарази с коронавирус на партито там. Тя каза, че оттогава страда от безсъние и все още се нуждае от медицинска помощ.

Екхоф грабна златото в смесената щафета на Олимпийските игри в Сочи 2014 и Пекин 2022 и има още 6 медала от Зимни олимпийски игри в кариерата си. Освен това тя е завоювала 15 отличия от Световни първенства, 10 от които златни. Тя спечели и Световната купа през 2021 година.

"След много боледувания и трудна година чувствам, че ми липсва мотивация. Преживях различни усещания, но не намирам правилната посока, за да си поставя нови цели", добави тя.