Международната федерация по бокс (ИБА) обеща прозрачност и справедливост по време на Световното първенство за жени в Ню Делхи, Индия, което е с награден фонд от 2.4 милиона долара, пише "Ройтерс“.

Почти дузина страни бойкотираха шампионата в знак на протест срещу допускането на рускини и беларускини сред над 300-те участнички от 65 страни.

ИБА отмени забраната за участие на руски и беларуски боксьори през миналия октомври, противно на насоките от Международния олимпийски комитет (МОК).

"ИБА гарантира на всички прозрачност и справедливост. Положихме много усилия в този процес“, заяви президентът на организацията Умар Кремльов. Той приветства присъствието на представители на МОК, който ще видят от първа ръка най-добрите практики на ИБА относно техническите и състезателните правила. 

За събитието в Делхи ИБА уреди отворена регистрация за боксьори от бойкотиращи нации и дори разшири финансовата си подкрепа, за да не станат жертва на политическите игри на няколко национални федерации.

Той също така откри дисциплинарни производства срещу 11 държави, които бойкотираха шампионата за жени в Делхи и състезанието за мъже, насрочено за май в Ташкент.