Мондиал 2026 ще е с 48 отбора и ще бъде най-мащабният в историята, информира ФИФА в Руанда, където заседава Съветът на световната футболна организация. На Световното ще се състоят 104 двубоя - с 40 повече от досегашните 64, които следваха модела от 1998 година насетне.

На първенството в САЩ, Канада и Мексико след 3 години ще бъдат 48 отбора (включително 16 европейски, с 3 повече от досега), които ще бъдат разделени в 12 групи по 4 състава. 

Първите два отбора от всяка група и осемте най-добри на трето място, ще се класират за 1/16 финалите - допълнителният кръг, породен от промяната от 32 на 48 национални състава. Следват обичайните директни елиминации до самия финал, а новият планетарен първенец ще играе вече 8 срещи вместо досегашните 7.

Според новата формула 104-те мача ще се играят в отрязък от 39 дни.

Отделно, новите правила за Световното клубно първенство, чието първо издание ще е през 2025 година са, че надпреварата ще е от 32 отбора и ще се състои на всеки 4 години. На него ще участват 12 отбора от зона УЕФА, 6 от КОМНЕБОЛ, по 4 от Азия, Африка и КОНКАКАФ, както и по един от зона Океания и страната домакин на турнира.

Клубните състави ще участват на база резултатите си в периода 2021-2024 година, като достъп със сигурност ще имат шампионите на основното континентално състезание на съответната конфедерация - като победителите в Шампионска лига за Европа и триумфиралите с Копа Либертадорес за Южна Америка.

Челси, Реал Мадрид, Палмейрас и Фламенго са сигурни участници, тъй като спечелиха съответните надпревари през миналите два сезона.

Освен победителите в големите турнири на федерациите, отборите с най-висок коефицент също ще играят на Световното клубно първенство.