От Световната футболна централа (ФИФА) са близо до утвърждаването на новия форма на провеждане на финали на световни първенства, съобщава The Athletic.

На финалите на турнира през 2026 година, който трябва да се проведе в Съединените щати, Мексико и Канада, ще участват 48 отбора, а  не 32, както бе на последните турнири.

Шампионатът ще бъде и най-продължителният в историята на световните първенства, като за 39 дни трябва да се изиграят 104 мача.

Първоначалната идея на ФИФА бе турнир с 16 групи от по три тима, като първите два отбора от всяка група да играят плейофи. Този формат предполагаше 80 мача, което е с 16 повече от настоящият брой двубои, който се играе от 1998 година.

От Световната футболна централа се отказаха от този вариант заради възможностите за договаряне на резултати в последните мачове.

Форматът, който се очаква да бъде утвърден, предвижда 12 групи от по четири отбора, като осемте най-добри трети тимове ще играят плейофи за класиране напред.

Допълнителната състезателна седмица ще се появи за сметка на времето за подготовка на тимовете преди турнирите, като то ще бъде съкратено от 23 на 16 дни.