Олимпийският шампион в скока на височина Дик Фосбъри почина на 76-годишна възраст. Трагичната новина беше съобщена от неговият агент Рей Шулте в социалните мрежи.

Дик Фосбъри, който е роден през 1947 година в Портланд, САЩ, става известен, след като направи революция в подхода към скоковете с иновативен стил назад, който става известен като "Фосбъри флоп". Той се счита за един от най-влиятелните спортисти в историята на леката атлетика.

Фосбъри печели златния медал на Олимпийските игри в Мексико през 1968 година, преодолявайки летва с височина 2.24 метра и поставяйки олимпийския рекорд по това време.

Преди Фосбъри, състезателите в неговата дисциплина обикновено използваха техниките на разпъване или ножица, за да прескочат летвата, но в средата на 60-те години на миналия век още като тийнейджър Фосбъри усъвършенства своя по-ефективен метод. Той печели титлите на NCAA на закрито и на открито през 1968 година и с новия си стил дебютира на международната сцена на Олимпийските игри в Мексико Сити по-късно същата година.