Украинската квалификантка Леся Цуренко се е оттеглила от мача в третия кръг на турнира в Индиън Уелс срещу втората поставена Арина Сабаленка, след като е получила паник атаки след разговор с президента на Женската тенис асоциация (WTA), разкри тя днес.

Цуренко, която победи хърватката Дона Векич с 2:6, 6:2, 6:2 в петък, се оттегли от надпреварата малко преди срещата ѝ срещу Сабаленка, позовавайки се на лични причини, съобщиха организаторите.

"Причината за оттеглянето бе паник атака. Официално ще пише лични причини, но всъщност става дума за проблеми с дишането, може да се каже, истерия", призна Цуренко пред сайта Big Tennis Ukraine.

33-годишната тенистка разкри, че причината зад нейната паническа атака е разговор, който е провела дни по-рано с президента на WTA Стив Саймън за отзвука в тенис средите на войната в Украйна.

"Бях абсолютно шокирана от това, което чух. Той ми каза, че самият той не подкрепя войната, но ако играчите от Русия и Беларус го правят, то това е само тяхно собствено мнение и мнението на другите хора не трябва да ме тревожи", каза тя.

"В същото време той отбеляза, че ако това се бе случило с него и той беше на мое място, щеше да се почувства ужасно", добави Цуренко.

В отговор на молба за коментар, от Женската тенис асоциация казаха за Ройтерс: "WTA последователно изразява пълната си подкрепа за Украйна и категорично осъжда действията, предприети от руското правителство".

Цуренко добави, че шефът на WTA е изразил увереността си в допускането на състезателите от Русия и Беларус на Олимпийските игри.

"На въпрос дали разбира какво ми говори по време на активната фаза на военната агресия на Русия в моята страна, той отговори утвърдително и това бе неговото мнение", заяви още украинката.

Цуренко добави, че разговорът ѝ със Саймън се е състоял преди победата във втория кръг срещу Векич.

"Наистина се надявам, че ще мога да усвоя цялата тази информация и да бъда по-добре подготвена за следващия турнир", допълни състезателката.

Цуренко разкри, че украинските играчи са поискали конферентен разговор с Борда на директорите на WTA, за да обсъдят ръководството на централата и свързаните с тях опасения.