Националният отбор на Русия ще участва в първенството на Централноазиатската футболна асоциация (ЦАФА) през юни, съобщи ТАСС.

"Руският национален отбор по футбол ще вземе участие в първия шампионат на ЦАФА. В него ще участват и страните, които са членове на асоциацията: Таджикистан, Иран, Узбекистан, Киргизстан, Туркменистан и Афганистан. Организаторите планират да поканят и още един тим от Азия", съобщават от Футболната федерация на Таджикистан.

"Осемте състава ще бъдат разделени в две групи от по четири отбора всяка. Всеки отбор ще изиграе поне три мача. Победителите от двете групи ще играят на финала, а отборите, които заемат второ място в своите потоци, ще се борят за третото място. Турнирът ще се проведе в столиците на Киргизстан и Узбекистан - Бишкек и Ташкент, от 9 до 21 юни“, допълват от пресслужбата.

Централноазиатската футболна асоциация е създадена през юни 2014 година и е една от петте регионални асоциации на Азиатската футболна конфедерация. Тя включва също Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН), Източноазиатската футболна федерация (ЕААФ), Южноазиатската футболна федерация (САФФ) и Западноазиатската футболна федерация (УАФФ). 

От началото на войната в Украйна Европейската футболна асоциация (УЕФА) наложи пълна забрана за участие на всички национални отбори на Русия, както и всички клубни в турнири, организирани под нейна егида.