Международният олимпийски комитет (МОК) ще изпрати свои представители, които да гледат предстоящото Световното първенство по бокс за жени в Ню Делхи, съобщи Международната боксова асоциация (ИБА).

Организирането на групата за мониторинг е поверено на компанията PricewaterhouseCoopers, а от ИБА са уверени, че делегацията ще види от първо лице най-добрите практики на ИБА относно прилагането на правилата и специално начина, по който се реферират и решават срещите.

В последните години по различни причини ИБА и МОК са в деликатни отношения. През 2019 година най-голямата спортна организация в света наказа ИБА заради проблеми, свързани с управлението, финансовите операции и прозрачността при вземата на решения от съдиите около ринга.

Заради тези проблеми МОК отне правото на ИБА да организира квалификациите за Олимпийските игри в Токио, а ситуацията за предстоящите Игри в Париж е сходна. Освен това е възможно боксът да бъде изваден от програмата на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година.

Сред част от останалите притеснения на МОК са спонсорският договор на ИБА с Газпром, както и решението на световната централа да позволи участието на спортисти от Русия и Беларус в международни състезания с флаг и химн, което е в разрез с издадените от олимпийската организация разпоредби. 

Световното първенство за жени в Ню Делхи започва на 15 март и ще продължи до 26 март. През май в Ташкент е Световното първенство за мъже.