Атакуващият полузащитник на Байерн Мюнхен Томас Мюлер няма да играе за националния отбор на Германия през март и юни, обяви селекционерът Ханзи Флик.

"Томас Мюлер няма да е с нас в следващите два лагера. Аз говорих с него по този въпрос. Реших да дам възможност на млади момчета, които да покажат, че имат място в националния отбор", сподели Флик в интервю за списание "Кикер", допълвайки как на Кай Хаверц ще бъде гласувано по-голямо доверие.

33-годишният Мюлер, световен шампион от 2014-а година, бе известно как ще бъде пренебрегван и от предишния селекционер Йоахим Льов. Той го извади от състава през 2019-а година, за да го върне за Европейското първенство през 2021-а, когато до голяма степен му се отвори място под натиск от фенове, общественост и медии. Мюлер, една от съвременните емблеми на Байерн Мюнхен, бе част от националния отбор на страната и за Световното в Катар, където те се провалиха в групите за втори пореден път.

След фиаското в Катар той намекна, че вероятно ще се оттегли от националния отбор, но след това оповести, че желае да играе и на Евро 2024, на което Германия е домакин.

При това положение най-ранното му завръщане в отбора ще е през септември тази година, точно преди да навърши 34 години. Германия ще играе само контроли в следващите 15 месеца, което улеснява Флик в такива казуси.

"Това не означава, че кариерата му в Германия е приключила или, че той няма да има роля на Европейското първенство. Защо да затварям вратите на такъв играч?", каза бившият му наставник в Байерн и настоящ селекционер пред вестник "Зюддойче Цайтунг".

32-годишният Илкай Гюндоган е пред подобна дилема, както Мюлер. Германия играе с Перу на 25-и март в Майнц, а 3 дни по-късно приема Белгия в Кьолн.

Флик потвърди, че вратарят на Барселона Марк-Андре тер Щеген ще замени Мануел Нойер на вратата, докато капитанът на Байерн е със счупен крак. Останалата част от групата за двата мача ще бъде обявена в петък.