Надие Жаафар и Емил Вълчев спечелиха бронзови медали от Европейската купа по джудо за кадети в Загреб, Хърватия, на която участваха почти 900 състезатели.

Жаафар завърши трета в категория до 70 килограма след 5 победи. Състезателката на клуб "Респект" започна с успех срещу Ула Горогранч Чарго (Словения) с две "вадзари", но след това загуби от бъдещата финалистка Анна Олиник-Корнико (Украйна).

Жаафар продължи на репешажите, където се реваншира с 3 победи, за да стигне до мач за бронза. Тя спечели с две "вадзари" срещу Фани Кохеги (Унгария), Анаис Небу (Франция) и Ника Слачек (Хърватия), а за отличието надделя с "ипон" над чехкинята Степанка Хойдарова.

В категорията бяха 30 състезателки.

При кадетите Емил Вълчев имаше за съперници 66 джудисти, но се пребори за бронза след 5 успеха.

На старта в категория до 81 кг. младият състезател на Кодокан (Пазарджик) спечели с "ипон" в продължението над Кензо Кремерс (Белгия), после преодоля украинеца Костантин Белгоровски също с "ипон", на 1/8-финалите се справи с Георги Бенделяни (Грузия) с "ваздари", на 1/4-финалите победи с "вадзари" Аркаиц Гарсия Енерис (Испания), но на полуфинала отстъпи от бъдещия първенец Аслан Коцоев (Азербайджан) с "ипон".

В решителната среща за бронза Вълчев преодоля Тайс Алтена (Нидерландия) с "ипон".

След турнира младите национали ще останат на тридневен лагер в хърватската столица.