България ще се смъкне с поне две места в ранглистата на УЕФА, която определя броя на участниците и етапа, в който започват в Европейските клубни турнири. В момента България е на 26-а позиция, а миналата година заемаше 24-о място.

Ранглистата се определя на база участието и представяне на родните тимове в международните клубни надпревари. България завърши сезон 2022/23 с коефициент 4,500, а общият коефициент на страната ни е 20,000.

Има вероятност обаче, България да слезе с още едно място заради доброто представяне на полския Лех Познан в Лигата на конференциите. Полският коефициент е само с 0,500 зад българския, а ако Лех продължи в следващата фаза на турнира, то България ще отиде на 27-мо място.

Вчера Лех Познан спечели първия си осминафинал от ЛК, побеждавайки Юргорден с 2:0. Словакия също има действащ представител в Европа, като и тази държава може да мине пред нас. Слован Братислава направи 2:2 при гостуването на Базел и може да отстрани швейцарците. Словакия изостава с 0,750 пункта зад нас. При подобно развитие, България може да отиде на 28-ма позиция, но това няма да доведе до промени в броя на участващите отбори и кръговете, от които започват в Европа.