Поради угрозата от едногодишна забрана за трансфери от ФИФА, Олимпик Марсилия се обърна към съда в спора с Уотфорд за трансфера на полузащитника на Сенегал Папе Гай през 2020 година.

Спортният арбитражен съд (КАС) каза, че Гай, който е изправен пред 4-месечна санкция от ФИФА за нарушаване на договора, е присъствал в началото на двудневно изслушване в Лозана, Швейцария. Не е определена точна дата за произнасяне на присъдата.

Олимпик Марсилия е на второ място във френската Лига 1 и се бори за класиране в Шампионска лига следващият сезон, но наказанието може да влезе в сила, ако клубът загуби делото.

Марсилия също е изправен пред забрана за привличане на нови играчи в два последователни трансферни прозореца, а Гай може да бъде отстранен от футбола за 4 месеца. Наказанията бяха постановени от ФИФА миналата година, но все още не са влезли в сила в очакване на решението след обжалването.

Уотфорд обяви през април 2020 година, че е сключил предварително споразумение за договор с Гай, роден в Париж младежки национал на Франция, който тогава играеше за Льо Авър, за 5-годишен контракт, започващ след този сезон.

Гай, тогава на 21 години, не премина в Уотфорд и по-късно подписа с Олимпик Марсилия, който завърши на второ място в Лига 1 и се класира за Шампионска лига следващият сезон.

Уотфорд заведе дело за нарушение на договора във ФИФА, която реши в полза на клуба и наложи наказанията на Марсилия и на Гай. Съобщава се, че френският клуб е осъден да плати на Уотфорд 2.5 милиона евро (2.6 милиона долара).

Уотфорд обяви решението през януари 2022-а, докато Гай бе със Сенегал на турнира Купата на африканските нации в Камерун. Той помогна на състава да спечели титлата, а след това участва и в 3 от срещите на отбора на Световното първенство в Катар.

Случаят в КАС обединява 3 отделни жалби, подадени от всеки от клубовете и от играча.

След това Гай бе даден под наем в Севиля до края на сезона, въпреки че не бе включен в състава на испанския отбор за Лига Европа. 6-кратният шампион Севиля е домакин на Фенербахче в среща от 1/8-финалите в четвъртък.