Зърнопроизводителите от 7 държави стягат протест с искане за контрол и редуциране на вноса на украинско зърно. Това каза за "Фокус" Ангел Вукодинов, зърнопроизводител от Пловдивско.

"Ние, земеделците в регионални и национални организации, проведохме събрания и сме в протестна готовност, но аз като фермер се чудя срещу кого ще протестираме", каза Вукодинов.

"Единствената ни надежда е, че ще има протестни действия в още 6 държави и дано ни чуе Европа, защото в България няма кой да ни чуе", добави Вукодинов.

По думите му, от 500 млн. държавна помощ, за зърнопроизводителите у нас са отделени 0 средства.

"В момента влизаме с две години закъснение в новия програмен период. Сега разглеждаме стратегическия план в детайлите. От 1 март би трябвало да започне кампания 2023 за очертаване на площите, за директни плащания, за еко схеми. В момента разглеждат проектите за тези схеми.

62 години ще направя след месец, от 31 години съм земеделски производител, по-притеснен не съм бил никога. Искаме да привличаме млади хора, да им дадем сигурност и устойчив бизнес. В момента целият стратегически план е така направен, че със всеки ден косите ни настръхнат все повече", добави той.

Зърнопроизводителите ще настояват да не се смесват партидите зърно с украинските. Според Вукодинов, производството на основни продукти с украинско зърно не отговаря на европейските изисквания, тъй като Украйна не е член на ЕС. Суровините, които се използват там, не са подложени на рестрикции и гражданите не могат да бъдат сигурни дали тези продукти са напълно безвредни. 

"Като челнове на ЕС ние спазваме европейската политика, а Украйна няма тези редукции като нас. При нас всяка година отпадат препарати, тъй като са вредни за човешкото здраве, а там същите препарати се ползват все още", поясни Ангел Вукодинов.

Според него, в момента няма реален контрол за това какво влиза в страната ни. Може да влязат и вредители със зърното от Украйна.

Общите действия на страните от ЕС ще бъдат насочени към освобождаване на коридорите заради това, че няма контрол на това производство, каза още Вукодинов.