УЕФА ще възстанови парите на привържениците на Ливърпул, които бяха на финала от Шампионска лига в Париж миналата година, информира централата, след като независим доклад разкри, че организаторите са отговорни за хаоса преди началото на мача.

Двубоят започна с 36 минути закъснение, след като хиляди привърженици на "червените" не успяха да влязат на "Стад дьо Франс" за срещата на 28 май, спечелена от Реал Мадрид с 1:0.

Френската полиция бе заснета да използва сълзотворен газ срещу привърженици, включително жени и деца. Въпреки че УЕФА първоначално обвини феновете на мърсисайдския клуб за хаоса, по-късно ръководният орган се извини след публикуването на независим доклад.

"Взехме предвид огромен брой гледни точки, изразени както публично, така и частно, и вярваме, че сме създали схема, която е изчерпателна и справедлива", сподели генералният секретар на УЕФА Теодор Теодоридис.

"Ние ценим приноса от организациите на привържениците на Ливърпул "Spirit of Shankly" (SOS) и Асоциацията на привържениците с увреждания на Ливърпул (LDSA), както и открития и прозрачен диалог през този период. Признаваме неприятните преживявания на тези привърженици и затова ще възстановим сумата на феновете, които са закупили билети, и които са били най-засегнати от трудностите при достъпа до стадиона", добави той.

От УЕФА признаха, че възстановяването на сумите ще е за всички с билети за секторите A, B, C, X, Y и Z, където са били най-големите затруднения. Привържениците на Ливърпул имаха закупени 19 618 пропуска за финала.

Двете фен групи, SOS и LDSA, приветстваха новината с общо изявление, но казаха, че то не позволява на УЕФА да се измъкне от ситуацията.

"С обещанието да възстанови средствата на привържениците, УЕФА направи някаква крачка, за да признае своята вина във фиаското. Но това не извинява УЕФА, не ги освобождава от критики или намалява необходимостта те да прилагат всички препоръки, направени от независимото разследване", обявиха двете организации.

Билетите са с цена между 62 и 610 английски лири.

"В допълнение, всички фенове, които според данните за контрол на достъпа не са влезли на стадиона преди 21:00 (първоначално планирания начален час) или които изобщо не са успели да влязат на стадиона, ще имат право на пълно възстановяване на парите", добавиха от УЕФА.

"Поради естеството на първоначалния процес на продажба на билети, при който феновете на Ливърпул ги закупиха от клуба, а не директно от УЕФА, УЕФА поиска от "червените" да възстановят средствата, за да гарантира защитата на личните данни и за улесняване на процеса", заявиха от централата.

Европейската федерация уточни, че запалянковците на Реал Мадрид и неутралните привърженици, които отговарят на критериите за възстановяване на средствата, ще бъдат отчетени чрез тяхното обслужване на клиенти.