Водачът в общото класиране за Световната купа по биатлон Йоханес Тингнес Бьо, който даде положителен тест за COVID-19, ще се завърне в състезание най-рано в неделя за масовия старт в Йостерсунд, Швеция, информира Норвежката федерация по биатлон.

"Братята Бьо ще участват в състезание най-рано в неделя", се казва в комюникето на федерацията.

Йоханес Бьо и брат му Тарей, който също даде положителен тест, няма да участват в старта на 20 км. в Йостерсунд в четвъртък, както и в щафетата в събота. Двамата се върнаха от Нове Место, Чехия през уикенда, без да участват в смесената щафета в неделя.

Въпреки че е бил вече с положителен тест, Йоханес Тингнес Бьо спечели в събота преследването, като остави зад себе си своя брат. Международната федерация по биатлон не забранява участието на състезатели, които са дали положителен тест за COVID-19.

Въпреки тази принудителна пауза, 5-кратният световен шампион Йоханес Бьо има всички възможности да спечели Световната купа за четвърти път в кариерата си след 2019, 2020 и 2021, като има повече от 400 точки преднина пред сънародника си Стърла Холм Легрейд.