Финландският град Тампере официално бе избран за домакин на една от групите за Евробаскет 2025, обяви Международната федерация по баскетбол (ФИБА).

Местната "Тампере Дек Арена", която бе открита през 2021 година, ще е една от залите, които ще приемат мачовете от груповата фаза на състезанието. Финландия е съдомакин на 42-то издание на първенството на Стария континент при мъжете заедно с Кипър, Латвия и Полша.

Тампере ще е домакин на Евробаскет за втори път в историята, а предишният бе заедно с Хелзинки през 1967 година. Финландската столица бе домакин на двубои от груповата фаза и през 2017 година.

"Турнирът в Хелзинки бе истински баскетболен празник, който ще се помни дълго. В последните години Тампере показа, че е способен също да организира висококачествени събития. "Тампере Дек Арена“ е удобно разположена в центъра на града и осигурява отлични логистични възможности", каза директорът на местния организационен комитет Ари Тамиваара.

Националният отбор на Финландия за мъже за последно игра в Тампере в квалификациите на зона Европа за Световното първенство през 2023 година.