Новият сезон във Формула 1 започва с първото състезание за годината. Световният шампион от последните две години Макс Верстапен тръгва към третата си титла от първата позиция на стартовата решетка. Нидерландецът си заслужи правото, след като спечели квалификацията преди Гран При на Бахрейн, като за него това е втори полпозишън на пистата "Сахир" след този от 2021 година.

Комапния на нидерландеца на първата редица по-късно днес ще прави съотборникът му в Ред Бул Серхио Перес, който бе с 0.138 секунди по-бавен вчера. Първата редица от Верстапен и Перес затвърди прогнозите, че в началото на сезона Ред Бул ще има преднина спрямо преследвачите си.

Втората редица е за двамата пилоти на Ферари Шарл Льоклер и Карлос Сайнц. Техните състезателни симулации в петък не бяха много положителни, а основният им проблем бе износването на гумите.

Този, който показа много добро състезателно темпо във втората тренировка в петък бе Фернандо Алонсо, който тази седмица дебютира за Астън Мартин. Двукратният световен шампион ще тръгне пети и е възможно да прескочи двамата пилоти на Ферари в хода на дистанцията от 57 обиколки и да се качи на почетната стълбичка. Темпото в дълга серия на обиколки на Фернандо в петък бе конкурентно с това на Верстапен и Перес, което може и да създаде проблеми за пилотите на "биковете“ днес.

Заедно с Алонсо на третия ред в стартовата решетка ще е пилотът на Мерцедес Джордж Ръсел. Четвъртата редица също ще е поделена между "Черните стрели“ и Астън Мартин, тъй като Люис Хамилтън ще започне седми, а Ланс Строл - осми.

Канадецът участва в Бахрейн по-малко от две седмици след като контузи дясната си китка при падане с колело в Испания. След него той се оперира при доктор Хавиер Мир в Барселона и трябваше да пропусне предсезонния тест, който се проведе в Бахрейн миналата седмица. Въпреки тази контузия Строл и екипът му решиха той да се включи в първия старт за сезона.

"Топ 10" допълат Естебан Окон и завръщащият се като титуляр във Формула 1 след 3-годишно отсъствие Нико Хюлкенберг, който ще се състезава за Хаас. Зад тях на стартовата решетка ще са Ландо Норис, Валтери Ботас, Гуаню Джоу, Юки Цунода, Алекс Албон, Логан Сарджънт, Кевин Магнусен, Оскар Пиастри, Ник де Врийс и Пиер Гасли.

Началото в Бахрейн е в 17:00 часа.