Александър Аамод Килде запази малкия Кристален глобус в спускането, след като спечели предпоследния старт за сезона в дисциплината в американския зимен център Аспен.

Килде мина трасето за 1:31.60 минути, изпреварвайки с 61 стотни Джеймс Кроуфорд от Канада.

Водачът в общото класиране за Световната купа и световен шампион в спускането Марко Одермат (Швейцария) остана трети с изоставане от 63 стотни.

Винсент Крихмайер се нареди четвърти на 70 стотни зад норвежеца. Килде има непреодолима преднина на върха в класиране преди последното спускане за сезона в Солдеу.

"Невероятно е! Страхотно е да се бориш с най-добрите и също така е много забавно. Това ме надъхва да се справя още по-добре следващата година. Винаги търся начини да се подобря, това ме води до мястото, където съм днес", каза той след успеха.

Победата за 30-годишния норвежец е 21-а в кариерата му за Световната купа и шеста в спускане този сезон. Тя дойде в деня, в който приятелката му Микаела Шифрин спечели за пети път Световната купа при дамите.

Травис Ганон и Матео Марсалия караха за последен път преди да се оттеглят от спорта.

Ганон се отказва на 34-годишна възраст след две победи за Световната купа по спускане и 6 подиума в кариерата си, както и сребърен медал в спускането от Световното първенство в Бивър Крийк през 2015 година. Той се нареди 17-и.

37-годишният Марсалия сложи край на кариерата си с една победа за Световната купа в супергигантския слалом в Бивър Крийк през 2012-а. Той финишира 29-и в Аспен.

В общото класиране за Световната купа начело е Марко Одермат (Швейцария) с 1521 точки, следван от Александър Омод Килде с 1180 и Хенрик Кристоферсен с 874 точки. Алберт Попов е 43-и със 160 точки.

Килде води в класирането за малкия Кристален глобус в дисциплината със 720 точки, пред Крихмайер с 514 и Одермат с 446 точки.