Снежна буря и силен вятър доведе до анулирането на първото състезание за уикенда от Световната купа по ски алпийски дисциплини за мъже в Аспън, щата Колорадо, САЩ.

Лошата видимост и поривите на вятъра не позволиха състезанието да продължи. 23 скиори успяха да се спуснат по пистата преди състезанието да бъде отменено. Според регламента е необходимо 30 алпийци да преминат трасето, за да се зачетат резултатите от надпреварата. Поради тази причина точки няма да бъдат присъдени, уточниха организаторите.

Първите 7 се възползваха от значително по-добрите условия. Следващите записаха времена много по-слаби от тях заради по-трудното трасе и силните пориви на вятъра. Лошото време засегна западните щати и може да попречи на провеждането на състезанията в Аспен този уикенд.

Преди надпреварата да бъде отменена Адриан Смисет Сейерстед от Норвегия бе водач в класирането. Той се спусна с първи номер и време 1:31.24 минути.

Норвежецът не успя да стигне до първи успех в кариерата си и трети подиум, след като събитието бе прекратено.

"Надявах се да има още няколко минути, за да направим официално състезание. Бе перфектно каране за мен. Разбира се, имах малко късмет с времето, но карах наистина добре. Малко е разочароващо, но разбирам решението. Не е лесно, когато имаш страхотно състезание и накрая останеш без нищо", каза Сейерстед.

Световният шампион от 2021 година Винсент Крихмайер все още има възможност да се бори за малкия кристален глобус в спускането, преследвайки водача Александър Омод Килде. Австриецът направи добро каране и бе втори, когато състезанието бе спряно. Ветеранът ще трябва да повтори представянето си днес, за да остане в битката за трофея. Килде може да спечели малката Световна купа в дисциплината при успех в събота.

Килде започна 11-и и заради лошите условия завърши шести. Водачът в общото класиране Марко Одермат бе 14-и, след като също премина трудно през трасето.

Двукратният олимпийски и световен сребърен медалист Травис Ганон, който преди ден обяви, че се оттегля от ските след 17-годишна кариера, не завърши. Той ще има последен шанс във второто спускане днес.