Александър Зверев и Андрей Рубльов се класираха за 1/4-финалите на ATP 500 турнира в Дубай с награден фонд от 2 855 495 щатски долара.

Олимпийският шампион Зверев, който е поставен под № 7 в схемата, надделя със 7:5, 6:4 над австралиеца Кристофър О'Конъл за 80 минути. Той отбеляза 11 аса в мача и не допусна пробив, като освен това направи и 30 печеливши удара срещу 10 непредизвикани грешки.

При това ниво на игра на германеца 92-ят в световната ранглиста О'Конъл нямаше шансове. Австралиецът спечели само 7 точки при сервис на Зверев в целия двубой и загуби.

За място на полуфиналите Зверев ще играе с Лоренцо Сонего. Италианецът поднесе една от изненадите на деня и отстрани четвъртия в схемата Феликс Оже-Алиасим след 7:6(4), 6:4. 

Също като Зверев, Сонего бе много солиден на свое подаване и загуби само 8 точки от 56 разигравания при свое подаване. Той измъкна първия сет след тайбрек със 7:4 точки, а във втория осъществи единствения пробив в седмия гейм, за да поведе с 4:3.

С успеха си Сонего записа първа победа над Оже-Алиасим в кариерата си и взе реванш за поражението от канадеца в Ротердам преди две седмици.

Малко чудо сътвори поставеният под № 2 Андрей Рубльов. Руснакът спаси 5 последователни мачбола във втория сет на двубоя с испанеца Алехандро Давидович Фокина и спечели след 1:6, 7:6(6), 7:6(3).

Рубльов губеше с 1:6 точки в тайбрека на втория сет, но по някакъв начин успя да запише 7 поредни разигравания на сметката си и да изравни сетовете.

В третия сет руснакът и испанецът отново стигнаха до тайбрек. Този път с 6:1 точки поведе Рубльов, който не допусна обрат.

На 1/4-финалите водачът в долната на половина на схемата ще срещне Ботик ван де Зандсхулп от Нидерландия, който спечели с 3:6, 6:3, 6:3 срещу шведа Микаел Имер.