Фирмата, която управлява португалския клуб Бенфика, както и повечето началници са обвинени в данъчни измами от португалското правосъдие, обяви клубът. Бенфика е разследван за това, че е създал черна каса, и че дава фалшиви фактури.

"Членове, които бяха част от Административния съвет между 2016 и 2020 година, а един още заема длъжност, са обвинени за същото престъпление, както и за фалшифициране на документи", се казва в съобщение на "лисабонските орли".

Запитан от АФП съдът потвърди наличието на разследване върху факти, които водят към данъчни измами, но отказа да посочи имена.

Според португалските медии основните заподозрeни са Луис Фелипе Виейра, който бе президент на Бенфика между 2003 и 2021, както и Доминго Соареш де Оливейра, който е настоящият президент на фирмата Бенфика САД.

Според седмичника "Еспресо" съмненията на правосъдието в таза афера, наречена "Синя чанта" (б. а. - еквивалента на "черна каса" на португалски) са за 1,6 милиона евро, които са преведени на фирма, които са консултирали клуба по информационни въпроси, но се оказва, че услугите ѝ са фиктивни.

Виейра подаде оставката си през 2021 година заради други съдебни афери. Бившият португалски национал Руи Коща го наследи начело на клуба от Лисабон, който е настоящ водач в първенството и играе на 1/8-финалите в Шампионска лига срещу Брюж.