Грандът ПАОК Солун се похвали със сериозно постижение. Гърците са отчели 75 милиона евро приходи за последните 10 години, съобщава Paok24.gr.

Сумата се закръгли, тъй като Йоргос Куциас вече трябва да се счита за играч на Чикаго Файър. Куциас ще бъде продаден за 3 милиона евро и 15 % от следващ трансфер за нападателя.

Tези 75 милиона в касата за последните 10 години са далеч от помощ за самоиздръжката. Клубът има втори отбор във втората дивизия на страната, в който играят и чужденци. Има и достатъчно футболисти, които са отдадени под наем. Така общата група от играчи с договори е над 60. За да поддържа финансов баланс, ПАОК се опитва да продава постоянно, като привлича футболисти без пари или за малки суми.

Към момента рекордната продажба на черно-белите от Солун е Христос Циолис, даден на английския Норич за 11 милиона евро. Третият най-скъп продаден футболист също е изтъргуван в посока Норич - Димитрис Янулис за 8,5 милиона. Втори е друг нападател - Александър Прийович за 10 милиона в посока саудитския Ал Итихад.

ПАОК със задоволство отбелязва, че е получил доста пари от препродажбата на техен играч към трети клуб. Те дават шведския вратар Робин Олсен на Копенхаген за 700 хиляди евро, но получават 2,4 милиона от препродажбата му в посока Рома.

Крилото Гари Родригес, играл в Левски, е бил продаден на турския Галатасарай за 3,5 милиона евро. Още 1,8 милиона са влезли в касата на стадион "Тумба" след сделка от Истанбул към Ал Итихад (Саудитска Арабия). Общо 17 трансфера за 10-е проучени години са били завършени за 1 милион евро или повече.

"Много отбори искат да продават. ПАОК също. Но за да продаваш за големи суми и то редовно, най-напред трябва да се заявиш на пазара на големите. Дори и да имаш отличен футболист, напълно реално е да не получиш реалната му сума, тъй като ти самият си малък. ПАОК започна да излиза от тази позиция на малкия клуб преди около 8-10 години", коментира мениджърът Янис Димитракопулос, който работи с клубовете в Северна Гърция.