Олимпийските шампионки от ансамбъла по художествена гимнастика бяха поканени да гостуват в японския град Мураяма през лятото, съобщи БФХГ.

Жителите на Мураяма остават почитатели на българската художествена гимнастика. След спечелването на олимпийската титла от Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова местните направиха жест към тях и поставиха паметник в чест на ансамбъла, който по време на Олимпийските игри през 2021 година в Токио спечели златните медали за първи път в историята на този спорт в България.

Изборът на място не е случаен, тъй като ансамбълът се готвеше именно в Мураяма за участието си на Игрите в Токио, а паметникът вече е част от Мемориална сграда в града.

Още тогава момичетата имаха покана да се върнат в Мураяма и да отпразнуват титлата заедно с жителите на града, които са създали фен-клуб в подкрепа на българките. Пандемията тогава не позволи това да се случи, но днес в София се състоя среща между олимпийските шампионки и Кейта Тагаши, началник на отдел "Образование за цял живот", както и отговорник в община Мураяма за базата "Роуз Камп", в която се подготвяха българките и където им бяха създадени възможно най-добрите условия за подготовка, почивка и възстановяване.

Кейта Тагаши покани олимпийските шампионки да посетят Мураяма през лятото, за да отпразнуват успеха с японските си почитатели. Той подари на момичетата традиционни сувенири от "Роуз Камп", а те го изненадаха с албум с миниатюрен вариант на страхотните картини на художника Васил Горанов, който представи своята изложба, посветена на първите олимпийски шампионки на България в художествената гимнастика малко преди Коледа.

"Тази среща и отправената покана за гостуване на българките в Мураяма е един своеобразен мост към продължаване на сътрудничеството на БФХГ и японската община с тенденция това не само да продължи, но да стане традиционно, защото Япония, и в частност община Мураяма, показа какво значи перфектно домакинство, уважение и подкрепа към най-добрите. А българските гимнастички и ръководството на БФХГ оценяват това и са безкрайно благодарни за всичко, което любезните японски домакини направиха. Така те се превърнаха в част от най-големия успех на българската художествена гимнастика!", написаха от Българската федерация по художествена гимнастика.